Mitä on itämainen tanssi? Entä fuusiovatsatanssi? | Fuusiovatsatanssin tiivistetty historiikki

Monilla suomalaisilla on jonkinlainen käsitys itämaisesta tanssista tai vatsatanssista, mutta fuusiovatsatanssi ei ole yleisesti kovin tunnettu laji Suomessa. Tässä postauksessa kerron pääpiirteittäin ja hyvin tiivistetysti, mitä fuusiovatsatanssi on ja mitkä tanssityylit ovat vaikuttaneet lajin syntyyn. Aihe on hyvin laaja ja voitkin lukea lisää eri aiheista tekstiin lisätyistä linkeistä.

Mistä tulee nimi fuusiovatsatanssi?

Fusion belly dance, transcultural fusion, tribal fusion belly dance… Lajilla on useita nimiä, joista nykyään käytetään yleisimmin ensimmäistä. Itse olen päätynyt käyttämään nimeä suomalaisittain eli fuusiovatsatanssi.

Fuusiovatsatanssi on nimenä hyvin hämäävä, koska käytännössä mikä tahansa vatsatanssifuusio on fuusiovatsatanssia. Viittaan fuusiovatsatanssi-termillä lajiin, joka aiemmin tunnettiin nimellä tribal fusion belly dance. “Tribal”-sanasta on luovuttu joitakin vuosia sitten, kun kulttuurisesta omimisesta alettiin keskustella lajin sisällä.

Mitä on itämainen tanssi?

Itämainen tanssi on kattokäsite Lähi-Idän tansseille, johon kuuluu lukuisia erilaisia tanssityylejä kansantansseista estraditansseihin. Arabialainen nimitys Raqs Sharqi viittaa itämaisen tanssin esitettävään muotoon, joka on lähtöisin sosiaalisesta tanssista raqs baladi.

Raqs sharqille tyypillistä on keskivartalopainotteinen liikekieli, improvisaatio ja musiikin vahva tulkinta. Tanssia voidaan tanssia niin ryhmässä kuin soolonakin.

Itämaiseen tanssiin viitataan myös nimillä oriental dance, belly dance ja vatsatanssi.

Mitä on American Cabaret Belly Dance?

Ennen kuin edetään fuusiovatsatanssin pariin on kerrottava American cabaret belly dancesta, joka on vaikuttanut vahvasti FCBD®Stylen ja näin ollen fuusiovatsatanssin syntyyn.

American cabaret belly dance (AmCab) on syntynyt 50-luvulla amerikkalaisissa yökerhoissa San Franciscossa, New Yorkissa, Los Angelesissa ja Chigagossa. Tanssityyli on monikulttuurinen fuusio, joka on inspiroitunut MENAHT-maiden (Middle East, North Africa, Hellenic, Turkish) tansseista.

AmCabia esitetään useimmiten klubeilla ja ravintoloissa. Tyylille on tyypillistä käyttää erilaisia tanssivälineitä, kuten huiveja, kynttilöitä ja miekkoja. AmCabiin kuuluu olennaisesti myös lattialla tehtävät liikkeet ja sormisymbaalien soittaminen.

Jamila Salimpour ja Bal Anat

Jamila Salimpour (1926-2017) on amerikkalainen itämaisen tanssin opettaja, joka on tyttärensä Suhaila Sallimpourin kanssa luonut oman itämaisen tanssin formaatin. Jamilaa voi pitää tribal-vatsatanssin isoäitinä.

Hänen tanssiryhmänsä, Bal Anat, sai alkunsa The Renaissance Pleasure Faire -tapahtumasta Berkeleysta, Kaliforniasta vuonna 1968. Jamila loi ryhmälle 30 minuutin esityksen, joka otti vaikutteita mm. Lähi-Idän kansantansseista, sirkuksesta sekä vatsatanssista. Hän vaihtoi tyypilliset kaksiosaiset vatsatanssiasut enemmän autenttisiin, peittäviin asuihin, joissa käytettiin raskaita materiaaleja sekä paljon koruja.

Vatsatanssi ei sinänsä liity mitenkään renesanssifestareihin, mutta esitys oli todella pidetty. Moni ajatteli, että esitys oli “autenttista” itämaista tanssia, mutta esitys oli oikeasti puoliksi totta ja puoliksi fantasiaa.Tapahtuman flyerissa luki, että Bal Anat tulee monista heimoista (from many tribes) ja on mahdollista, että tribal-vatsatanssi on saanut nimensä tästä lausahduksesta.

Bal Anatin konseptia sekä tyyliä on imitoitu laajasti tribal-vatsatanssiskenessä ja usein tietämättä sen alkuperästä. Jamila ei koskaan tarkoituksellisesti luonut tribal-vatsatanssia niin kuin se nykyään tunnetaan vaan hänen intohimonsa oli monipuolisesti itämaisen tanssin parissa.

Mitä on FatChanceBellyDance®Style?

FCBD®Style (alkuperäiseltä nimeltään American Tribal Style) on Carolena Nericcion luoma tanssilaji, joka on saanut vaikutteita Lähi-Idän, Pohjois-Afrikan, Espanjan ja Intian tansseista. Laji perustuu ryhmäimprovisaatioon, jossa käytetään tiettyjä, nimettyjä tanssiliikkeitä. Ryhmä kommunikoi sanattomasti erilaisten vihjeiden, katsekontaktin ja musiikin avulla. Tanssia esitetään aina vähintään duettona, mutta useimmiten isona ryhmänä ja tanssijat soittavat sormisymbaaleja. FCBD-tyyli on syntynyt San Franciscossa 1980-luvun loppupuolella.

Mitä on fuusiovatsatanssi?

Itämaisesta tanssista American cabaretiin, Bal Anatin kautta FCBD-tyylin ja sieltä vihdoinkin fuusiovatsatanssiin! Fuusiovatsatanssi on syntynyt omaksi lajikseen 1990-luvun loppupuolella San Franciscossa.

Fuusiovatsatanssi on länsimainen tanssityyli, joka on myöskin inspiroitunut MENAHT-maiden tansseista, mutta se on tekniikaltaan ja liikekieleltään hyvin amerikkalaista.

Lajin liikekielen pohjana on FCBD-tyylin tekniikka, joka on jo itsessään ottanut vaikutteita flamencosta ja klassisesta, intialaisesta kathak-tanssista. Näiden lajien lisäksi fuusiovatsatanssi on vaikuttunut katutanssityyleistä, kuten popping ja waving sekä nykytanssista. Fuusiovatsatanssia alettiin tanssia elektroniseen musiikkiin.

Fuusiovatsatanssia voi tanssia monella eri tyylillä modernista perinteisempään tanssijan omasta tanssitaustasta ja musiikkimausta riippuen. Lajille tyypillistä on keskivartalopainotteinen liikekieli, erilaiset näyttävät käsiliikkeet, napakat eristetyt iskut ja käärmemäisen sulavat serpentiinimäiset liikkeet.

Lajin pioneereja ovat mm. Jill Parker, Rachel Brice, Mardi Love ja Heather Stants. Lajin ikonisin tanssiryhmä on Rachel Bricen ja Mardi Loven perustama The Indigo Dance Company, joka toimi vuosina 2003-2013.

Suosittelen kuuntelemaan Rachel Bricen Belly Dance Bedtime Stories -sarjan Youtubesta. Rachel kertoo sarjassa elämästään, urastaan tanssijana ja kulttuurisista vaikutteista, jotka vaikuttivat fuusiovatsatanssin syntyyn.

Fuusiovatsatanssia voi harrastaa viikkotunneillani Turussa ja Tampereella. Katso kevätkauden 2024 aikataulu täältä.

Amanda Mäkimurto