Videokuvaus tanssitunnilla | Onko siitä enemmän haittaa vai hyötyä?

Mä olen kasvanut tanssin parissa silloin, kun ei vielä ollut älypuhelimia. Oman tanssin näkeminen videolta oli harvinaista, sillä siihen aikaan kuvattiin ainostaan tanssinäytökset. Olen siis kokenut tämän muutoksen, kun kuvaamisesta on tullut yleinen käytäntö tanssitunneilla ja workshopeilla.

Videokuvaus tanssitunneilla voi olla erittäin hyödyllinen työkalu tanssin harjoittelussa ja oppimisessa, mutta siinä on myös joitakin haittapuolia. Näitä haittapuolia voidaan minimoida suunnittelemalla etukäteen, miten ja milloin kuvataan sekä millä ajatuksella.

Tässä tekstissä puhun avoimesta tanssitunnista enkä esimerkiksi tanssiryhmän treeneistä tai videokuvauksen sisältävästä workshopista. Toki osa asioista pätee ihan jokaisessa tilanteessa.

Videokuvauksen hyödyt tanssitunnilla

Itsearviointi
Videon avulla näkee helpommin kehitystä vaativat asiat sekä onnistumiset. Usein huomio kiinnittyy pelkästään virheisiin, mutta haasta itsesi löytämään vähintään yhtä monta onnistumista.

Edistymisen seuranta
Omaa edistymistä voi olla hankala huomata itse, mutta ajan myötä edistymistä voi seurata vertaamalla vanhoja tanssivideoita uusiin videoihin.

Oppiminen
Kuvaaminen voi olla tehokas oppimisen väline, sillä pitkän koreografian voi pilkkoa osiin ja tarvittaessa myös hidastaa harjoittelua varten.

Videokuvauksen haitat tanssitunnilla ja haittojen minimointi

Itsensä kritisoiminen
Moni meistä sortuu katsomaan omaa tanssiaan tai kehoaan turhankin kriittisin silmin. Videon katsominen voi olla jopa ahdistavaa eikä se siinä tapauksessa edistä oppimista.

Ratkaisu
On opettajan tehtävä kertoa, miksi kuvataan ja millä tavalla oppilas voi hyötyä kuvaamisesta oman kehityksen kannalta. Itse yritän aina painottaa oppilailleni sitä, että videota katsottaisiin lempein silmin.

Yksityisyys
Videoiden tallentaminen ja jakaminen voi herättää huolta oppilaissa. Jokaisen yksityisyyttä tulee kunnioittaa eikä kenenkään tarvitse esiintyä videolla tahtomattaan.

Ratkaisu
Tähän voi varautua kertomalla etukäteen, miten ja missä videoita jaetaan. Opettajan eikä muiden oppilaiden pidä painostaa ketään osallistumaan kuvaukseen. On tärkeää, että myös he, jotka eivät halua tulla kuvatuksi, saavat tanssia. Kenenkään maksavan asiakkaan ei tulisi joutua vain istumaan salin reunalla sillä aikaa, kun toiset tanssivat ja kuvaavat eli saliin tulee järjestää tilaa kaikille.

Opetuksen loppuminen etukäteen
Videokuvaaminen voi keskeyttää tanssitunnin jopa kymmeniä minuutteja ennen kuin tunnin eli opetuksen tulisi oikeasti loppua.

Ratkaisu
Minusta oikea ratkaisu on se, että kuvaukseen käytetään aikaa vain yhden tai kahden läpimenon verran eikä enempää. Jos video kuvataan tanssistudion ja/tai opettajan somea varten, kuvaus tulisi tapahtua aina vasta tunnin jälkeen. Asiakkaat maksavat nimenomaan siitä, että he oppisivat tanssimaan. Ei asiakkaiden tule maksaa siitä, että studio ja/tai opettaja saa markkinointimateriaalia.

Minusta kuvaaminen tanssitunnilla on hyödyllistä silloin, kun sitä käytetään vastuullisesti oppimisen välineenä. Jokaisen tanssinopettajan olisi hyvä pohtia, millä tavalla kuvaamista voisi hyödyntää omassa opetuksessa niin, että se palvelisi oppilaan oppimista.

Itse yrittäjänä ja tanssinopettajana ymmärrän todella hyvin sen, että osa tunneilla kuvatuista videoista on arvokasta markkinointimateriaalia, sillä videoiden kautta potentiaaliset asiakkaat näkevät, mitä tunneilla tehdään ja kiinnostuvat lajista. Jos kuitenkin kuvaamisen motiivina on ainoastaan some-videoiden luominen, mennään aika pahasti metsään.

Tanssiterveisin
Amanda

Amanda Mäkimurto