Elysium - Suomen ensimmäinen Tribal Fusion -vatsatanssiryhmä

Googlettamalla Elysiumista ei löydy enää juuri mitään tietoa. On siis aika kertoa Suomen ensimmäisestä tribal fusion -vatsatanssiryhmästä, josta lajin uudet harrastajat eivät välttämättä ole kuulleetkaan. Elysium toi Suomen vatsatanssiskeneen jotain uutta ja ennennäkemätöntä, tribal fusion -vatsatanssia ja tummanpuhuvaa dark cabaret -tyyliä.

Elysiumin tarina alkaa, kun alunperin Turun ruotsinkielisen työväenopiston magdans-kurssilla tutustuneet Maija Rajala ja Elviira Pulli ilmoittivat tanssiyhdistys Mizmarin kokouksessa keväällä 2008 tekevänsä fuusiotribal-tanssin tulevaan näytökseen. "Lisäksi Anni tulee mukaan, vaikkei se vielä tiedä sitä", he ilmoittivat ja rekrytoivat tanssistudio Afifasta tutun Annin mukaan. Samana syksynä Amanda Nousiainen oli muuttamassa opiskelujen perässä Turkuun ja  bongasi ryhmän Vatsatanssi.fi-foorumilta. Huomasimme olleemme Elviiraa lukuunottamatta kesällä yhtäaikaa Carolena Nericcion ja Megha Gavinin FCBD®style kurssilla Tampereella, vaikka emme olleet vielä siellä tutustuneet.

Anni, Maija ja Amanda osallistuivat Carolena Nericcion ja Megha Gavinin General Skills -koulutukseen Tampereella 2009.

Anni, Maija ja Amanda osallistuivat Carolena Nericcion ja Megha Gavinin General Skills -koulutukseen Tampereella 2009.

Faces Etnofestivaali 2010

Faces Etnofestivaali 2010

Vuonna 2008 tribal-vatsatanssi oli vasta hiljalleen rantautunut Suomeen Hannele Aaltosen mukana. Hannele oli opiskellut FCBD®-tyyliä ja alkanut opettaa sitä Porissa. Muita opettajia ei ollut koko maassa vielä useampaan vuoteen. Elysiumin kanssa opettelimme tanssiliikkeitä esimerkiksi Rachel Bricen ja muiden lajin pioneerien DVD-levyjen avulla. Hankimme niitä festareilta ja lainasimme ahkerasti toisillemme. Kävimme aina mahdollisuuksien tarjoutuessa ulkomaalaisten opettajien kursseilla.

Olimme täysin hurahtaneita tribal-vatsatanssiin ja treenasimme yhdessä FCBD®-tyyliä (silloinen American Tribal Style), tribal fusion -vatsatanssia ja tummanpuhuvaa dark cabaret -tyyliä. Meillä riitti motivaatiota, intoa ja ideoita mitä erikoisempiin tansseihin. Aluksi treenasimme neljästään Elviiran pienessä yksiössä, mutta myöhemmin vuokrasimme treenitilaa Anu Toivosen tanssisalilta. Kävimme kaikki Anun itämaisen tanssin tunneilla ja olimme aktiivisesti mukana itämaisen tanssin yhdistyksen, Mizmarin, toiminnassa.

Ensimmäinen koreografiamme oli Maijan tekemä taisteluhenkinen tanssi, jossa tanssimme puukeppien kanssa. Kappaleen nimi oli Elysium, josta ryhmämme sai myös nimensä. Me kaikki loimme koreografioita ja opetimme niitä toisillemme. Usein koreografiamme olivat tarinallisia ja olimmekin aika ilmaisuvoimainen ryhmä. Keikkailimme usein itämaisen tanssin näytöksissä, kulttuuritapahtumissa ja yksityisjuhlissa.

Esiinnyimme useasti Hafla Intensivessä Vantaalla 2010-2012 sekä OrientalDance.fi-festivaaleilla 2009-2012. Vierailimme itämaisen tanssin kesäfestivaaleilla Helsingissä 2010 ja Järvenpäässä 2013 sekä olimme vakiokasvoja Turun Taiteiden yössä vuosina 2009-2011. Toimme lajia esille myös mm. Pietarsaaressa kesällä 2010 sekä Faces Etnofestivaaleilla vuosina 2010 ja 2011.

Orientaldance.fi-festareilla 2009

Orientaldance.fi-festareilla 2009

Dark cabaret 2010

Dark cabaret 2010

Tribal fusion -vatsatanssia Haflassa, Vantaalla 2010. Kuva: Kalle Aaltonen

Tribal fusion -vatsatanssia Haflassa, Vantaalla 2010. Kuva: Kalle Aaltonen

Neljän hengen ryhmästä muodostui trio, kun Anni muutti opiskelujen perässä Vaasaan syksyllä 2011. Seuraavana vuonna myös Maija jäi pois ryhmästä jälkikasvun syntymisen myötä. Elviira ja Amanda jatkoivat tanssia duona vielä hetken, mutta lopullisesti Elysiumin tarina päättyi vuonna 2014. Tanssimme yhdessä kuusi vuotta. Pääsimme jokainen hyödyntämään omia vahvuuksiamme ryhmässä, opimme fuusiovatsatanssista ja kasvoimme tanssijoina sekä esiintyjinä. Näiltä ajoilta jäi paljon ihania muistoja.

"Muistan kun olimme Vantaalla esiintymässä setillä, johon kuului useampi lyhyt koreografia. Yleisö koostui pääasiassa vatsatanssin harrastajista, ja oli tosi vastaanottavainen, se oli niitä hetkiä jolloin yleisöstä saatu energia tuntui käsinkosketeltavalta. Olin jännittänyt keikkaa etukäteen, koska tribal fuusio oli silloin uusi juttu Suomessa ja tuntui siltä, ettemme olleet edustamassa siellä vain itseämme, vaan koko lajia. Mutta kaikki meni hyvin, ja lopussa saimme suorastaan räjähtävät aplodit.”

- Elviira

”Meillä oli hauskaa yhdessä ja muistan monia mahtavia keikkareissuja. Yksi erityisen hyvin mieleen jäänyt esiintyminen oli Infusion Tallinn -festareilla. Esitimme siellä pitemmän tanssisetin, jonka koostimme useasta eri koreografiasta. Esitys meni todella hyvin ja muistan, kuinka eräs katsoja tuli näytöksen jälkeen pukuhuoneeseen ja kertoi melkein pissanneensa housuun, sillä meidän esitys oli ollut hänen mielestään niin mahtava. Se kommentti on jäänyt hyvin mieleen. Elysium oli kaiken kaikkiaan ihanaa, uuden oppimisen aikaa. Minulla kävi mieletön tuuri, että muutin oikealla hetkellä Turkuun.”

- Amanda

Elysium Infusion Tallinn -festareilla 2013. Kuva: Michael Linnas

Elysium Infusion Tallinn -festareilla 2013. Kuva: Michael Linnas

Amanda, Maija ja Elviira Tallinnassa 2012. Kuva: Michael Kozlov

Amanda, Maija ja Elviira Tallinnassa 2012. Kuva: Michael Kozlov


Maijan nettisivut löytyvät täältä ja hänet voi tilata esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin.