Motivaatio lähtee sinusta

motivaaatio

Jos todella haluaa saavuttaa jotain, niin ei siihen motivaatiota tarvita. Se on jo sinussa. Näin totesi Teemu Syrjälä luonnollinen versio sinusta -luennollaan ja ihan totta puhui. Mutta onko asia näin yksinkertainen? Pohjimmiltaan varmasti onkin, mutta elämässä on monta muuttujaa, jotka voivat syödä motivaatiota itseä kiinnostavista asioista. On työt ja kotityöt, harrastukset, ystävät, ehkä perhekin. Ruokaakin pitäisi laittaa ja levätä. Miten jo täyden arjen keskelle voi sovittaa tavoitteita ja päämääriä, jotka vaativat aikaa sekä energiaa? Miten motivaatio pysyy yllä arjen myllerryksessä?

Tärkeä kysymys onkin: Haluatko todella sitä, mitä luulet haluavasi? Tähän kysymykseen kannattaa pysähtyä ja oikeasti pohtia, onko se maraton, koulutus tai uusi salienkka just se asia, jonka todella haluaa saavuttaa. Vai tuleeko tavoite sittenkin jostain ulkopuolelta ja teet jotain vain sen takia, että niin kuuluisi tehdä. Jos toimit ulkopuolelta tulevan paineen mukaan, motivaatiota tuskin riittää kovin pitkäksi aikaa.

Valitettava asia on se, että vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja. Kaikkea ei pysty tekemään samanaikaisesti, vaikka kuinka haluaisi. Tavoitteille täytyy tehdä tilaa, sillä se ei riitä, että lukee tenttiin silloin, kun muilta arjen asioiltaan ehtii. Yleensä jostain täytyy luopua, jotta saa aikaa asioille, jotka ovat itselle oikeasti merkityksellisiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kieltäytyminen on hetkellistä. Muihin asioihin voi palata, kun tavoite on saavutettu. Itse luulen aina ehtiväni tekemään paljon asioita kerralla enkä haluaisi luopua oikeastaan mistään. Tässä on vielä opettelua.

Omalla kohdallani suurimman osan motivaatiosta synnyttää jo se, kun näkee mielessään hyvän lopputuloksen ja oman saavutuksensa. Tämä voi kuitenkin tuntua ylivoimaisen suurelta työmäärältä ja sitä musertuu työtaakan alle jo pelkästä ajatuksesta. Tavoitteet kannattaa pilkkoa pieniin osiin, jotta motivaatio pysyy yllä. Jos tavoitteenani on esimerkiksi  järjestää jokin tanssitapahtuma, listaan ensin paperille kategorioiden mukaan kaikki ne asiat, jotka täytyy saada tehdyksi. Asioita on mukavampi tehdä osissa ja tulee hyvä fiilis, kun saa yliviivattua tehtyjä hommia.

Mitkään tsemppilauseet eivät minua juurikaan motivoi, mutta tanssivideoiden katselu voi pistää liikkeelle. Itse treenaan lähes aina yksin ja myönnän, että joskus se syö motivaatiota. Kun ei näe omaa kehitystään eikä ole ketään neuvomassa, mitä tehdä paremmin. Silloin olisi kiva saada treenikaveri, joka painii samojen asioiden parissa.

Tarvitsetko motivaatiota ulkopuolelta vai onko se jo sinussa? Mikä sinua motivoi?

Amanda NousiainenComment