Mitä tanssi merkitsee minulle?

tanssin merkitys

Olen joskus miettinyt, jos lopettaisin tanssimisen, niin mitä sitten tekisin? Kuka olisin? Mitä sisältöä elämässäni olisi? Tanssi on niin suuri osa elämääni, etten pysty kuvittelemaan elämääni ilman sitä. Tanssi on ollut osa elämääni lapsesta saakka ja nyt siitä on tullut ammattini. Mietin myös, etten edes uskaltaisi lopettaa tanssimista, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Pelkäisin kadottavani itsestäni jotain.

Tanssi on minulle ilmaisukeino, jonka avulla pyrin kertomaan tarinoita ja välittämään tunteitani yleisölle. Se ei ole aina helpoin tie ilmaista itseäni, mutta kaikista palkitsevin. Olen kuullut lukuisia kertoja, kun ihmiset ovat tulleet esitykseni jälkeen sanomaan minulle, kuinka olen kuin eri ihminen "oikeassa elämässä" ja lavalla esiintyessä. Tämä on varmasti ihan tottakin, sillä esiintyessä koen, että voin olla mitä tahansa. Ehkä olen herkempi, voimakkaampi, räiskyvämpi, aistikkaampi ja kaikin puolin tunteikkaampi lavalla esiintyessä kuin arkielämässä.

Ehkä itselle merkittävin esiintymiseni oli viime kesänä Dance Off - tapahtuman näytöksessä, jossa sain itkettävän kaunista palautetta esiintymisestäni. Omasta mielestäni esitykseni meni todella hyvin. Olin läsnä siinä hetkessä ja tanssin koreografiani hyvin täydestä sydämestä. Näytöksessä palkittiin kolme esitystä. En saanut palkintoa, mutta tuomarit halusivat antaa minulle erityismaininnan eläytymisestäni lavalla. He sanoivat, että pienimmätkin liikkeet olivat tärkeitä yleisölle, koska tein niistä tärkeitä itselleni. Juuri tähän pyrin: tanssin ei tarvitse olla pelkästään suuria, näyttäviä temppuja ollakseen merkittävää.

Tanssi on minulle yhteisöllisyyttä. Olen kuulunut muutamiin eri tanssiryhmiin ja -yhdistyksiin. Kun samojen ihmisten kanssa tapaa yhteisen intohimon äärellä useita kertoja viikossa ja vielä esiintyy yhdessä, väkisinkin siitä porukasta kehittyy tiivis yhteisö. Tanssimme Elysiumin kanssa yli kuusi vuotta yhdessä. Olen monia upeita kokemuksia rikkaampi niiden vuosien ansiosta ja ne myös opettivat paljon tanssista ja esiintymisestä sekä ryhmätyöskentelystä. Nyt toivon, että Studio Manda Jamista muodostuu tanssiyhteisö studion oppilaille. Paikka, jossa pääsee jakamaan onnistumisia, turhautumista ja tanssin iloa muiden harrastajien kesken. 

Olen matkustanut tanssin merkeissä melko paljon ja tunnen kuuluvani myös globaaliin tanssiyhteisöön varsinkin Salimpour-formaatin ja tribal fusionin merkeissä. On ihan parasta tutustua eri maiden ja kaupunkien tanssijoihin ja heidän tapoihinsa tehdä tanssihommia. Olen matkustanut useasti yksin kursseille tuntematta muita, mutta koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin. Tanssi yhdistää ja on heti jokin yhteinen puheenaihe! Nykyään, kun matkustan tanssikurssien perässä ulkomaille, lähes aina siellä on joku tuttu samalla kurssilla.

Tanssi merkitsee minulle myös jatkuvaa uuden oppimista ja itsensä haastamista. Se on hieno tunne, kun kymmenen tanssivuoden jälkeen tajuaa, ettei oikeastaan tiedä juuri mitään. :D Parin ensimmäisen vuoden jälkeen luulee tietävänsä kaiken. Sitten tulee se ahaa-elämys, jonka myötä ymmärtää, että opittavaa on niin paljon, että oma tietotaito onkin melko vähäinen. Haluan kehittää itseäni sekä tanssijana että opettajana ja se tie on loputon. Koskaan ei ole valmis (edes opettajana).

Amanda NousiainenComment