Joogaopettajuuden alku

joogaopettajakoulutus

Joogaopettajakoulutus on vuosia ollut salainen haaveeni, josta en ole juurikaan puhunut kenellekään. Takaraivossa on kuulunut hiljainen kuiskutus, etten minä voisi opettaa joogaa. Sehän on hirmu vaikea ja hieno laji! Olen ajatellut, että toteutan haaveeni sitten joskus... Tämä tapahtui kuitenkin nopeammin kuin ajattelin, sillä matkani joogaopettajaksi alkoi muutama viikko sitten.

Ennen viikonloppua kirjoitin, että koulutuksen ensisijainen tavoitteeni on saada joogaharjoituksesta jälleen säännöllinen osa arkeani. Toisena haluan soveltaa oppejani tanssinopetuksessa ja kolmantena ehkä uskaltaudun ohjaamaan joogatunteja.

Aloitin Pure Moven järjestämän joogaopettajakoulutuksen, joka on anatomiaan suuntautunut koulutus. Koulutuksen aikana saamme valmiudet ohjata yin-, vinyasa-, hot- ja hathajoogaa. Koulutus kestää yhdeksän kuukautta ja sisältää kahdeksan lähiopetusviikonloppua. Tämän lisäksi meidän täytyy tehdä vähintään kolme asanaharjoitusta viikossa ja lukea alan kirjallisuutta. Kurssin lopussa on tentti, jonka läpäistyään voi hakea RYT200h-sertifikaatin. Tunnen jo, kuinka tämä vuosi tulee menemään niin nopeasti opintojen parissa. Melkein hirvittää!

Joogaharrastukseni on alkanut 17-18-vuotiaana astangajoogalla. Asuin silloin Lappeenrannassa ja kävin astangajoogayhdistyksen salilla tunnelmallisessa linnoituksessa. Hurahdin lajiin ja harjoittelin pitkään säännöllisesti, kunnes tanssi alkoi viedä kaiken ajan ja myös rahat. Viime vuosina olen joogannut säännöllisen epäsäännöllisesti.

Ensimmäisenä koulutusviikonloppuna opettelimme hot joogan asanoita. Työskentelimme paljon pienryhmissä, jaoimme kysymyksiä ja ajatuksia. Aloimme heti harjoitella myös ohjaamista, mikä oli yllättävän hankalaa. Se mikä joogatessa on ihan itsestäänselvää, ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista manuaalia lukiessa. Asanoissa on monia huomioitavia seikkoja ja niitä kaikkia on mahdotonta kertoa ohjatessa. Oma ohjaustyyli kehittyy varmasti opintojen myötä.

Meitä on mukava, motivoitunut porukka opiskelemassa yhdessä. Innolla odotan, mitä nämä tulevat kuukaudet tuovat mukanaan. Kolmannen joogaopettajakoulutuspäivän loppuessa uskalsin jo sanoa ääneen, että minusta todellakin tulee joogaopettaja. Ihan minun juttuni! Miksi en tehnyt tätä jo aiemmin? 

Amanda NousiainenComment